Fortuny csodaruhája

0

Mariano Fortuny épp nagyon bütyköl valamit velencei palotája egyik szobájában, amikor felesége, Henriette azzal az ötlettel lepi meg, hogy csinálniuk kéne egy ruhát, és Mariano nem ütközik meg különösebben, lévén Henriette ügyes kezű varrónő, jó ízlése van, a velencei palota meg dugig van a legszebb szövetekkel, kárpitokkal, bársonyokkal, selymekkel és textíliákkal Mariano apjának hagyatékaként, aki nem csak anyagokat, hanem szépség iránti lelkesedést is hagyott a fiára.

Fortuny félreteszi, amin épp ügyködik, és kikérdezi a feleségét, hogy mégis milyen ruhát csináljanak. Nyilván olyat, amilyen még nem volt, feleli a nő, de az hagyján, teszi hozzá, csináljunk olyat, ami azután sem lesz, mert így akarom. Olyan legyen, ami 1. Mindenkin úgy áll, mintha ráöntötték volna, 2. Soha nem menjen ki a divatból, 3. Sose jöjjön szembe: nem lehet két egyforma.

Nem igazán mozgat a divat, mondja Fortuny, de a kihívások igen, és azon melegében neki is látnak Henriette-el egy olyan ruhának, amilyen még nem volt és azután sem lesz, és összeáll a lista: kell hozzá némi selyem, de a legfinomabb, vakító festékek, de gondosan válogatottak, pár üveggyöngy, muranói, egy trükkös szerkezet és egy módszer, ami olyan titok, hogy csak ők ketten tudják.

Festenek, kísérleteznek, melegítenek és gőzölnek rengeteget, míg elkészül az első darab a velencei palota egyik szobájában, ahonnan azonnal világhódító útjára is indul, akkor már legyen neve is a gyereknek, mondja Henriette, és elnevezi Delphosnak (a Delphoi fogathajtó ókori szobra után),aztán Fortuny Henriette-el az oldalán csak néz és pislog, ahogy egymásnak adják a velencei palota kilincsét a nők, akik olyan ruhát akarnak és a férfiak, akik olyan ruhában akarják látni az asszony, Fortuny pedig gőzöli, redőzi és festi a selymet, még segédet is csak ritkán fogad, nehogy kiderüljön a titok, mert Henriette így akarja.

Lillian Gish
Lillian Gish, forrás

Mert a titok egyre értékesebb, a ruha híre csak nő és dagad, eljut Amerikába, beszivárog Isadora Duncan ruhásszekrényébe, Condé Nast meglepi eggyel a feleségét, Alfred Stieglitz lekapja egyben a húgát, viseli Lilian Gish , Mai-Mai Sze, Elena Sorolla és a hírhedt Marchesa Luisa Casati, akinek egy ruha sosem elég drága és sosem elég extravagáns, de egy Delphos – az megjárja.

Fortuny ül otthon, a velencei palotája egyik szobájában, és redőzi, festi, fűzi a selymet óraszám és titkolja a titkolnivalót, mert ilyen ruha csak addig készül, amíg ő él és mozog, mert Henriette így akarja és Marianonak egyszer sem jut eszébe, hogy ez tulajdonképpen: egy ruha, mert ez művészet, gondolja ő, és legfeljebb kiállítást illik belőlük rendezni, nem divatbemutatót.

fortunygowns
Isadora Duncan fogadott lányaival, forrás

Közben világszerte hullik nők ölébe egy apró, kerek doboz, benne egy adag színes ránc, és nők tucatjai kapják fel rögtön azt az egy réteg selymet, fogják össze a derekukon egy festett övvel és hagyják, hogy az üveggyöngyök szépen rájuk simítsák az anyagot, és pirulnak el egy pillanatra, amikor egy férfi megjegyzi a hátuk mögött, hogy le a fűzővel, de a bugyi-melltartóval is, drágám, ez alá vétek a fehérnemű, és a nők tucatjai dobják is le a felesleges textilt, és nézik magukat meredten a tükörben, mert a Delphos olyan, mintha mindenkire ráöntötték volna, úgy hullámzik végig a női testen, mint egy fuvallatnyi tarka nyári szellő, követi a vállat, a mellet, a csípőt és a bokát, és úgy terül el a földön, mintha megfáradt volna a hosszú és kacskaringós úton.

Fortuny és Henriette pedig készíti a ruhát, ameddig tudja, aztán Fortuny, Velence egyik fő attrakciója és polihisztora meghal, gondosan viszi magával a sírba a titkot, és a világ ott áll 1950-ben, hogy akkor hogyan lesz most még több Delphos, és hiába a sok kísérlet, vizsgálat és pepecselés, rá kell döbbenni, hogy: nem lesz,  azt kell megőrizni, ami maradt, és mintha a Delphos-ruhák tudnák ezt – nem fakulnak, nem nyúlnak, nem változnak, 100 év ide vagy oda, még mindig úgy követik a női testet és úgy hagyják figyelmen kívül a divatot, mint a legelső – mert Henriette így akarja.

SZÓLJ HOZZÁ!

Szólj hozzá!
Név